Криптосекторът, който буквално беше "посечен" от кризи през 2022 година, показва признаци на живот през 2023-а, отбелязвайки по-големи ръстове от други класове активи като злато, акции и облигации, показват данни, събрани от Bloomberg и обявени на 9 януари. Индексът MVIS CryptoCompare Digital Assets 100, който се състои от водещи токени, отбелязва преднина от 2% спрямо международните акции, 1% при облигациите и 3% при златото.

Световните пазари се окуражени от възможността централните банки да са близо до слагането на пауза на бързите увеличения на лихвените проценти на фона на успокояващата се инфлация. Част от това успокоение достигна и криптосектора, въпреки че заплахата от бъдещи фалити все още витае над индустрията след краха на FTX.

Цената на биткойна, както и измерителят на 100-те водещи дигитални активи загубиха над 60% от стойността си през 2022 година, ударени от рязкото затягане на паричната политика и серията сривове на проекти, достигнали своята кулминация с фалита на борсата FTX, която дължи милиарди долари на клиентите си.

Биткойнът

Минути след 14:00 българско време на 9 януари, биткойнът поскъпна с 1,9% за денонощие до $17 243, достигайки триседмичен връх. Солана прибави над 20%, а кардано близо 13%.

5 крипто крале и техните шеметни провали през 2022 година

5 крипто крале и техните шеметни провали през 2022 година

Най-богатите крипто лидери са загубили общо 112,7 милиарда щатски долара

В същото време Coinbase Global и Riot Platforms са начело на ръста при акциите с експозиция към криптовалути по време на предпазарната търговия в САЩ.

Втората по големина на пазарната капитализация криптовалута - етерът, поскъпва с 10% от началото на месеца. Соланата - токен, който изтри почти цялата си стойност миналата година заради връзката си със съоснователя на FTX Сам Банкман-Фрайд, прибави над 60% към цената си през първите дни на януари.

Нова актуализация на блокчейна етериум също дава повод за оптимизъм. Подобрението, наричано Шанхай, може да се осъществи още през март. То ще позволи инвеститорите да теглят етери, които са заключили, за да помагат за оперирането на мрежата - т. нар. залагане или стейкинг, от който се печелят бонуси.

Някои криптопротоколи искат да осигурят по-лесен и по-гъвкав достъп до възнагражденията за стейкване и цената на монетите, свързани с тях, нарасна. Примери за т. нар. ликвидни стейкинг токени са SWISE на StakeWise, DAO на Lido и RPL на Rocket Pool, които поскъпват със съответно 113%, 107% и 21% през януари, показват данни от CoinGecko.

Крипто нестабилност: за 12 месеца биткойн милионерите намаляха с 80%

Крипто нестабилност: за 12 месеца биткойн милионерите намаляха с 80%

Новината идва на фона на общото обезценяване на криптовалутите