Изминаващата година беше трудна финансова година за крипто милиардерите, след като пазарът претърпя срив на криптото за трилиони долари. Това доведе до хиляди съдебни дела, докато инвеститорите се опитват да възстановят загубените си милиарди.

Най-богатите крипто лидери са загубили общо 112,7 милиарда щатски долара само тази година. Но кое от най-големите имена на криптовалутата е загубило най-много? Класацията е изготвена от South China Morning Post.

1. Чангпенг Жао - 82 милиарда щатски долара

Той е известен като китайския крипто крал, но 2022 не беше годината на краля. Според Crypto Presales той е загубил около 82 милиарда щатски долара. Изпълнителният директор на Binance загуби парите, след като цените на крипто активите се охладиха. Но Жао все още е най-богатата фигура в крипто света, с текущо нетно състояние от 14,6 милиарда щатски долара. Това е огромен спад от очакваното му нетно състояние от 96,5 милиарда щатски долара само миналата година.

Китайският крипто крал Жао е роден в Дзянсу в Китай, но се премества в Канада с родителите си, когато е на 12 години. Той основава Binance в Сингапур и трябваше да премества централата на компанията няколко пъти поради регулации. В крайна сметка Binance се превърна в компания без централа.

2. Сам Банкман-Фрайд - 23 милиарда щатски долара

Колапсът на крипто борсата FTX остави основателят й Сам Банкман-Фрайд почти без активи. Той без излезе без слава от клуба на милиардерите на Forbes. Преди срива състоянието на изпълнителния директор на FTX се оценява на 26 милиарда щатски долара. Неговите дялове във FTX и крипто търговската къща Alameda бяха най-ценните му активи. Той загуби зашеметяващите 23 милиарда щатски долара само за три седмици, докато борсата се бореше с ликвидност, а известният като филантроп мъж е разследван в САЩ и други страни за възможни нарушения с ценни книжа, съобщава Forbes Advisor.

Наскоро, преди да го задържат, Банкман-Фрайд обяви през Business Insider, че "нямa пpeдcтaвa" ĸaĸвo e cъcтoяниeтo нa личнитe мy финaнcи cлeд ĸoлaпca. "Hямaм пpeдcтaвa. He знaм. Имax 100 000 дoлapa в бaнĸoвaтa cи cмeтĸa пocлeднo, ĸoгaтo пpoвepиx."

Шефът на фалиралата FTX: имам само $100 000 в сметката си. От $26 милиарда преди колапса на криптоборсата

Шефът на фалиралата FTX: имам само $100 000 в сметката си. От $26 милиарда преди колапса на криптоборсата

По думите му "всичко", което е имал, е свързано с вече фалиралата компания

3. Гари Уанг - 1,7 милиарда щатски долара

Уанг е съосновател на FTX, който загуби около 1,7 милиарда щатски долара след колапса на крипто борсата. Той беше най-младият човек, който се появи в списъка на 400-те най-богати на Forbes през 2022 г. Нетното му състояние сега възлиза на около 4,2 милиарда щатски долара, според публикацията.

По ирония на съдбата, Уанг често влизаше в заглавията на медиите, защото беше неуловим, за разлика от своя бизнес партньор Банкман-Фрайд. Според CoinDesk двамата са приятели от детството си и са се запознали на училищен лагер по математика, а по-късно стават съквартиранти в университета в MIT. Уанг е работил в Google.

4. Браян Армстронг - 4,7 милиарда щатски долара

Той е главен изпълнителен директор и съосновател на Coinbase и претърпя една от най-големите загуби сред първите пет крипто титана. Според Crypto Presales богатството на Армстронг наскоро се е стопило с 4,7 милиарда щатски долара. Преди година нетното му състояние беше приблизително 6,6 милиарда щатски долара, но сега възлиза на 1,9 милиарда щатски долара.

Coinbase е най-голямата платформа за обмен на криптовалута в САЩ, а Армстронг е бивш софтуерен инженер на Airbnb.

5. Крис Ларсен - 1,3 милиарда щатски долара

Въпреки че остава в първите шест най-богати хора в крипто пространството, според Crypto Vantage, през 2022 г. богатството на Ларсен намалява с 1,3 милиарда щатски долара. Съоснователят на Ripple е притежавал състояние, оценено на 4,3 милиарда щатски долара само преди няколко месеца. Сега неговото нетно състояние се оценява на около 3 милиарда щатски долара, според изчисленията на Crypto Presales.

Според Forbes, Ripple е основана, за да улесни международните плащания за банки, използващи блокчейн технология. Ларсен се оттегли като главен изпълнителен директор през 2016 г., но остава изпълнителен председател.

История като тази на Ружа Игнатова: Сам Банкман-Фрайд може да лежи в затвора до живот, ако някога го арестуват

История като тази на Ружа Игнатова: Сам Банкман-Фрайд може да лежи в затвора до живот, ако някога го арестуват

Фактите говорят, че липсват най-малко 8 милиарда долара средства на негови клиенти