Близо половин милион долара отпуска Световната банка на Българската прокуратура за по-ефективна работа и борба с корупцията, съобщиха от прокуратурата.

Днес главният прокурор Борис Велчев и Ананд Сет - регионален директор за България, Румъния и Хърватия от Световната банка, подписаха споразумение за безвъзмездно финансиране.

Средствата, предназначени за прокуратурата, идват от Фонда за институционално развитие на Световната банка.

475 000 щатски долара отпуска Световната банка на Българската прокуратура, за по-ефективна работа и борба с корупцията.

Парите ще се реализират в срок от 3 години, а българската прокуратура ще трябва да вложи от бюджета си най-малко 50 хиляди щатски долара.

В проекта се предвижда и предоставяне на техническа подкрепа за по-добра отчетност и професионализиране в прокуратурата.

Очаква се да бъде изработена стратегия, както и да се осигури обучение и развитие на система за проследяване и управление на делата, а също така и автоматизирана система за деклариране на доходите и имуществото на прокурорите.

"Подписвайки днес този договор ние осъзнаваме, че той ще допринесе, както за укрепването на Прокуратурата, така и за повишаване на доверието в съдебната система. Вярвам, че тази подкрепа ще бъде стимул за бъдещата дейност в името на обществото, на което всички ние служим", каза Борис Велчев, Главен  прокурор на РБ.