Богатите хора по света трескаво се подготвят за турбулентна 2020 година, показва доклад на UBS Global Weatlh Management, цитиран от Bloomberg.

Повечето заможни инвеститори очакват значителен спад на пазарите преди края на следващата година и 25 процента от активите им вече са в кеш, гласи проучване сред 3 400 души. Търговският конфликт между Съединените американски щати и Китай е най-голямото им притеснение, а предстоящите избори за президент в най-голямата икономика в света също представлява значителна заплаха за портфолиото им.

"Бързо променящата се геополитическа среда е най-голямото притеснение за инвеститорите по света", казва Паула Полито, директор в UBS GWM.

Почти четири пети от запитаните казват, че волатилността на пазарите ще се увеличи, а 55 процента са убедени, че пазарите ще преживеят значителни разпродажби преди края на 2020 година. Изследването е проведено между август и октомври, а в него са включени инвеститори с активи на стойност поне $1 милиона.

60 процента обмислят да увеличат нивото на кеш, а 62 процента - да увеличат диверсификацията.

Настроенията се споделят и от Стивън Лендсдаун, милиардер и съосновател на Hargreaves Landsdown Plc. Миналият месец той заяви, че "има много кеш в момента", защото пазарите са го разочаровали.

Все пак богаташите смятат, че проблемите ще бъдат само в краткосрочен план и 70 процента от тях са оптимистични за възвращемостта в следващите 10 години.

Blackstone Group: Задава се "майката на всички балони"

Blackstone Group: Задава се "майката на всички балони"

На подобно мнение са и представителите на други фондове