Пазарите в момента са изправени пред сериозни рискове, включително, смята главният стратег на Blackstone Group Джоузеф Зидл в нов доклад, публикуван от една от най-големите компании за управление на частни активи, която менъджира активи на стойност 554 млрд. долара. Нещо повече - несигурността ще се задържи, благодарение на няколко негативни тенденции, които на повърхността изглеждат несвързани, но всъщност не са, предаде Investopedia.

"Крахът на пазара на репо сделките, дълговете с отрицателна доходност, силно негативната премия по контрактите, търговските дефицити по света и срива на производството изглеждат, сякаш нямат връзка помежду си, но не смятам, че те са случайни събития", написа Зидл. Той обърна внимание и на колосалния правителствен дълг с отрицателна доходност, който беше определен от експерта като "майката на всички балони".

Експерт: Следващата криза ще е по-тежка от предишната

Експерт: Следващата криза ще е по-тежка от предишната

Никога в историята не сме имали толкова голям балон, колкото се наблюдава днес, смята икономистът Майкъл Пенто

Според Зидл в момента има обезпокоителни прилики с финансовата криза от 2018 г., която също се разразява след поредица от "несвързани" рискови ходове. Когато обаче няколко такива феномена, случващи се едновременно, се появят на пазарите, те може да доведат до "перфектната буря", която да породи сериозен срив.

"Лихвените проценти в САЩ на исторически ниски равнища и ако ги притискате надолу къде ще отидете? Каква е целта?", пита иронично и главният изпълнителен директор на Blackstone Стив Шварцман, според когото политиката на централните банки унищожава икономическия растеж. "Твърде голямото понижаване на лихвените проценти създава проблемът, който се опитваме да разрешим."

Според Шварцман не само икономическият растеж е проблем. Той акцентира и върху първичните публични предлагания на компании, които генерират единствено загуби, като по думите му към миналата година, макар повечето икономики да са преминавали през синхронизиран растеж, сега те се забавят. Листванията на борсата на губещи предприятия е определена като "признак за изобилие" от директора на Blackstone, който обикновено се наблюдава в късните фази на икономическата експанзия; пример за това е дотком балонът.

Експерт: И пазарът на имоти в САЩ дава индикации за криза

Експерт: И пазарът на имоти в САЩ дава индикации за криза

Разминаването между ръста на доходите на домакинствата и цените на имотите е предсказвало всяка криза от 1970 г. досега

"Когато увеличите ликвидността в системата, както прави Федералният резерв през последните десет години, създавате колосален балон", смята също президентът на Praetorian Capital Management Харис Куперман, цитиран от Business Insider. "Преминал съм през две кризи в живота си и смятам, че се задава третата." Експертът е на мнение, че централната банка на САЩ създава "Понци сектори", в които влизат компании, за които е невъзможно да реализират печалба.