След всички сигнали за забавяне на икономиката на САЩ, в началото на седмицата и имотният пазар в страната започна да дава сигнали, индикиращи скорошното настъпване на рецесия. В момента на него вече се наблюдават динамики, наподобяващи тези от Голямата рецесия, смятат експерти.

"Поглеждайки назад към годините преди финансовата криза от 2008 г., критичният предупредителен сигнал беше увеличаващата се разлика между покачването на цените на имотите и ръста на доходите на домакинствата", коментира директорът на отдела за международна икономика към Council on Foreign Relations Бен Стийл в блога на неправителствената организация. "В момента се наблюдава същата динамика."

Как централните банки бавно, но сигурно тласкат света към нова финансова криза

Как централните банки бавно, но сигурно тласкат света към нова финансова криза

Те са скъпи, неефективни и създават финансови балони

Същевременно и доходите на домакинствата в САЩ растат, макар и анемично, като те не догонват нито нарастването на потребителската задлъжнялост, нито нарастването на цените на имотите. През август медианните доходи са нараснали с едва 1,3% на годишна основа спрямо ръст на цените на имотите от 4,7%, сочат данни на National Association of Realtors. А само за последното тримесечие американците са натрупали нов дълг в размер на 35,6 млрд. долара, което е исторически рекордна стойност. Домакинствата стартираха годината с дълг от 1 трлн. долара по кредитните си карти.

"Тенденцията на продажбите на съществуващите имоти на някои пазари е надолу от 2015 г. насам и премина в негативна територия от началото на годината", посочват от National Association of Realtors. "Подобни спадове са предсказвали всяка рецесия от 1970 г. досега. Когато доходите не могат да догонят ръста на цените на жилищата, вторите трябва да се понижат. Техният спад, от своя страна, води до по-ниски разходи на домакинствата чрез т.нар. "ефект на богатството" - потребителите понижават разходите си, когато активите, които притежават, изгубят стойността си."

Запътва ли се светът към първата си рецесия от 2009 година насам?

Запътва ли се светът към първата си рецесия от 2009 година насам?

Причините да се притесняваме и да сме оптимисти

А някои отделни пазари на имоти показват, че може би балонът вече е започнал да се пука, сочат данните на доклад, публикуван от Housing Wire, според който през миналата година, както и през 2005 г., цените на имотите в някои особено значими градове в страната са започнали да се забавят. Пример за това е Ню Йорк, където според изданието стойността на жилищата са в "почти свободно падане" спрямо предишните месеци. Само една от причините за това е нововъведеният "данък имение", който се плаща при покупката на имоти, отговарящи на определени критерии.