Индексът S&P 500 регистрира спад от 3373 до 2978 пункта вчера, след като в рамките на последните няколко сесии изгуби повече от половината си растеж, постигнат в резултат на четвъртата серия от количествени улеснения, предаде Zero Hedge. Само в четвъртък Dow Jones Industrial Average се срина с 1191 пункта до 25752 пункта, което е най-бързата му низходяща корекция в историята.

"Накратко, всички инвеститори се почувстваха неуязвими, след като Федералният резерв инжектира 600 млрд. долара в пазарите, заради което и най-малкият спад на пазарите изглеждаше невъзможен", пишат от Zero Hedge.

Изданието сравнява понижението на индексите в САЩ с представянето на Dow Jones (тъй като S&P 500 е създаден по-късно) само няколко месеца преди настъпването на Голямата депресия през 1929 г.

Все пак и самият S&P 500 подобрява антирекорда си за най-бързо свиване, именно поради факта, че от рекордната му стойност до загубата на 10% от нея са изминали само шест борсови сесии. Малко повече време му е било необходимо по време на корекцията от 2018 г.

"Още по-впечатляващо е, че за по-малко от седмица S&P 500 изгуби една трета от пиковите си стойности, които нараснаха с 62% от избирането на Доналд Тръмп досега."

Dow Jones с рекордна двудневна загуба, S&P 500 изтри $1,7 трилиона

Dow Jones с рекордна двудневна загуба, S&P 500 изтри $1,7 трилиона

Коронавирусът най-накрая изплаши пазарите

Общо само за последните три дни S&P 500 е изтрил над 2 трлн. долара.

Борсите в Европа и Азия също са надолу, като Euro Stoxx 50, DAX и FTSE 100 се понижават с над 3% по време на последната борсова сесия, а в Далечния изток само Hang Seng и MSCI падат с по-малко.