Доларът се засилва спрямо еврото и йената по време на валутната търговия в сряда сутринта, като се понижава по отношение на британската лира стерлинг.

Президентът на Федералната резервна банка на Атланта, Рафаел Бостик ,каза в интервю за CNBC вчера, че централната банка на САЩ вероятно ще повиши своя референтен лихвен процент поне още веднъж. "Още едно повишение би трябвало да е достатъчно, за да направим крачка назад и да оценим как нашите политики влияят на икономиката и доколко инфлацията се връща към целта на Федералния резерв", каза Бостич.

Вниманието на търговците в сряда е насочено към регионалния икономически преглед Beige Book, който ще бъде публикуван от Фед по-късно днес.

Лирата стерлинги расте спрямо долара след публикуването на статистически данни, показващи по-малко значително от очакваното забавяне на инфлацията в Обединеното кралство през март. Твърде бавното отслабване на инфлацията в страната може да накара Bank of England да повиши допълнително основния лихвен процент. Следващото заседание на Британската централна банка ще се проведе на 11 май.

Потребителските цени във Великобритания са се повишили с 10,1% на годишна база миналия месец, съобщи Националната статистическа служба на страната (ONS) в сряда. Така инфлацията се забавя спрямо 10,4% през февруари. Консенсусната прогноза на анализаторите, цитирана от Trading Economics, предвиждаше забавяне на ръста на потребителските цени през март до 9,8%.

Към 10:15 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо американската с 0,03% - до 1,0968 долара за едно евро в сравнение с 1,0972 долара за евро при затварянето на предходната сесия.

Паундът спрямо долара се повиши с 0,35% до $1,2467 за една лира в сравнение с $1,2425 за лира в края на търговията във вторник.

Цената на щатската валута спрямо йената се повиши с 0,35% - до 134,54 йени спрямо 134,12 йени за долар ден по-рано.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг шведска крона), днес сутринта добавя 0,12%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,20%.