Германската централна банка е взела решение да включи китайския юан в резервите си, повишавайки още повече международния статус на валутата, предава Bloomberg.

Андреас Домбрет, член на борда на Бундесбанк, заяви по време на събитие в Хонконг, че решението е било взето миналата година, след като Европейската централна банка вложи 500 милиона евро в юани. Той отказа да посочи какво количество ще бъде изкупено.

В момента юанът е шестата най-използвана валута в света, сривайки се в класацията, след като през 2015 г. бе достигнала четвърта позиция. Като причина за решението, Домбрет посочи и изкупуването на юани от ЕЦБ, както и включването на валутата на втората най-голяма икономика в света в "кошницата от валути" на Международния валутен фонд.

Погрешни стъпки по пътя към превръщането на юана в по-гъвкава валута през 2015 г. накара Китай да удвои контрола върху капитала и няма ясни знаци, че той ще бъде разхлабен скоро. Домбрет посочи, че споделя притесненията относо статута на юана в момента.

Запитан относно твърденията на президента на САЩ, че големият търговски дефицит на страната с Китай е резултат от слабия юан, Домбрет заяви, че анализи на Бундесбанк сочат, че валутата на Поднебесната империя не е подценена.