След като секторът на технологиите и потребителите доминираха през последното десетилетие, инвеститорите трябва да търсят другаде следващия пазарен лидер, казва Марк Хефеле, главен инвестиционен директор на UBS Wealth Management. След десетилетие превъзходство, секторите имат 25% шанс да се превърнат в една от двете най-слабо представящи се групи през следващите 10 години, смятат от UBS. Те имат само 8% шанс да повторят предишното си представяне. "Смятаме, че следващото десетилетие ще възнагради инвестициите в разрушителите в сектори, подложени на технологична трансформация", каза Хефеле.

От 1973 г. насам секторите, водещи пазара през цялото десетилетие, имаха едва 8% шанс да повторят това представяне през следващото десетилетие, според банката. Такива сектори също имаха 25% шанс да се превърнат в една от двете най-слабо представящи се групи през следващите 10 години. Ако тенденцията се задържи и тази година, може би е време инвеститорите да се откажат от технологичните и потребителските акции и да потърсят нов лидер на пазара, каза най-големият мениджър в света.

"Ако последното десетилетие беше свързано с инвестиции в самия технологичен сектор, смятаме, че следващото десетилетие ще възнагради инвестирането в разрушителите в сектори, подложени на технологична трансформация", добави той.

Ето четирите сектора, определени за "следващото голямо нещо", според най-големия мениджър на богатството в света, цитиран от финансовото издание Business Insider.

Вълната 5G

Пускането на първите iPhone поддържащи 5G откри нова фаза на разширяване на новата комуникационна технология. Повече хора ще имат достъп до 5G от всякога и различни видове бизнес могат да използват по-бързи връзки, за да се трансформират през следващото десетилетие, каза Хефеле.

Активистите на разпространението на 5G ще бъдат първите, които ще се възползват, според UBS. Компаниите, които изграждат и инсталират 5G кули, ще се радват на 1900% скок в 5G капиталовите разходи през следващите пет години. Производителите на смартфони също ще процъфтяват.

След като 5G се превърне в новия стандарт, фирмите, които могат да създават нови случаи на употреба, представят примамливи възможности за инвестиции, каза той. Автономното шофиране, добавената и виртуалната реалност, телехирургията и приложенията за изкуствен интелект са само част от индустриите, които вероятно ще се разраснат в икономика с възможност за 5G.

Промяна на начина на плащане

Пандемията на коронавируса ускори преминаването към онлайн плащания и електронна търговия, но растежът вероятно ще продължи добре, след като вирусът бъде овладян, според банката. UBS очаква фирмите за финансови технологии да отчетат ръст на печалбите в "средно високи стойности" до 2030 г. и да се превърнат в една от най-бързо развиващите се индустрии в света.

"След като потребителите свикнат да използват предимно цифрови плащания, мнозина няма да се върнат към традиционните средства", каза Хефеле.

Поглеждайки отвъд средносрочния план, финтех компаниите ще се разширят в нови услуги, включително онлайн кредитиране, инвестиции и застрахователни технологии, каза UBS. Тези фирми предлагат по-високи маржове и по-силен растеж. Внедряването на блокчейн и AI технология може да направи тези услуги далеч по-лесни за мащабиране, добави банката.

Рационализиране на здравеопазването

След като здравната индустрия се нормализира от пандемията, технологията ще играе решаваща роля за повишаване на ефективността, намаляване на разходите и подобряване на качеството, каза UBS. САЩ вече харчат близо 8 трилиона долара за здравеопазване, но до 25% от разходите бяха загубени миналата година за неуспешна координация, ценообразуване, доставка и прекалено сложни лечения.

"Виждаме значителен потенциал за растеж, ако нововъзникващите технологии могат да помогнат на доставчиците да създадат по-ефективна и цялостна здравна система", каза Хефеле.

Телемедицината, новите технологии за лечение и усъвършенстваните възможности за диагностика са трите основни области, които трябва да нараснат значително през следващото десетилетие, според банката. Редактирането на гени, генетичните терапии и регенеративната медицина могат да подобрят резултатите за пациентите, докато изкуственият интелект и новите сензорни технологии могат да позволят по-бързи и точни диагнози.

Правителствата стават зелени

Правителствата предприемат по-големи стъпки за намаляване на въглеродните емисии. ЕС и Япония планират да станат неутрални спрямо въглерода до 2050 г., а Китай се стреми да направи същото 10 години по-късно. Тези цели ще стимулират "зелените технологии", тъй като най-големите индустрии в света изглежда се възползват от държавни инвестиции и субсидии, каза Хефеле.

Страните ще ускорят прехода, като заменят производството на енергия от изкопаеми горива с възобновяема енергия, заменят традиционните превозни средства с електрически, използват водород вместо газ в промишлени приложения и намерят цифрови решения за повишаване на ефективността, според UBS. Съответно, производството на възобновяеми енергийни източници, водород и батерии са тези, които са в най-добра позиция да се възползват от този тренд.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на фондовите пазари