След като преди няколко дни обяви, че ще спре търговията на акциите на три китайски гиганта "Уолстрийт" се отметна в рамките на 24 часа.

Сега обаче от ръководството на борсата обявиха, че в крайна сметка ще блокират продажбата на акциите им след позиция на американското финансово министерство.

От борсата посочват, че ще спрат търговията в САЩ на книжата на China Telecom, China Mobile и China Unicom. Това има за цел да забрани на американски компании и частни лица да инвестират в компании, за които властите в САЩ твърдят, че са подкрепяни от китайската армия, съобщава CNBC.

"Уолстрийт" промени решението си в понеделник, което президвика голямо объркване. По-късно обаче финансовият министър Стивън Мнучин коментира, че не е съгласен с оттеглянето на това решение.

В официално съобщение от борсата посочват, че окончателното решение идва в след настояване от страна на ресорното министерство, като то ще влезе в сила от началото на следващата седмица.

След излизане на тази новина акциите на China Telecom поевтиняха с 1,7%, тези на China Mobile с 1%, а книжата на China Unicom добавиха 0,8% към стойността си.