Правителството в Дания е изплатило всичките си дългове в чуждестранна валута за първи път от "поне 183 години". Това съобщи централната банка на европейската държава, цитирана от Business Insider.

"На 20 март 2017 година датското правителство ще изплати своите последни задължения в чуждестранна валута, възлизащи на 1,5 милиарда долара. За първи път от най-малко от 183 години кабинетът няма да има никакъв външен дълг", се казва в позицията на Danmarks Nationalbank.

В миналото държавата е поемала задължения, за да гарантира, че валутните резерви ще останат на необходимото ниво. През последните години обаче резервите намаляха, което означава, че нови дългове не са били поемани.

Спадът в тяхното ниво се появи след сериозни интервенции на пазара от страна на централната банка с цел задържането на курса на датската крона фиксирана към еврото.

"Единствената причина, поради която правителството в Дания пое чуждестранни дългове беше, за да осигури достатъчно валутни резерви. В последните години обаче не беше необходимо поемането на нови задължения и старите бяха постепенно изплащани", посочват от финансовата институция.

След 1834 година досега документите показват, че датското правителство е имало някаква форма на дългове в чуждестранна валута. Преди това обаче липсва отчетност, за да бъде сигурно дали страната е имала външни заеми или не.