Дългът на Малайзия вече е толкова голям, че правителството на азиатската държава е решило да се обърне към населението за помощ.

Властите в страната обявиха, че са създали нов фонд Tabung Harapan Malaysia или наричан още Фонд на надеждата, който трябва да бъде попълван с доброволно дарени пари от гражданите. Със събраните средства ще бъдат покривани задълженията на Малайзия, съобщава Channel New Asia.

Преди дни министър-председателят на страната Махатир Мохамед обяви, че създаването на фонда е необходимо, за да бъде гарантирано, че даренията на "патриотичните малайзийци" ще стигнат до Министерство на финансите.

"Много малайзийци, след като научиха за лошото положение на държавните финанси, са готови да направят дарения. Ние приветстваме тяхното патриотично настроение и изказваме своята благодарност към тях", коментира той на пресконференция след заседание на кабинета.

Премиерът на страната допълва още, че скоро ще бъде разкрита сумата на събраните досега дарения.

Наскоро новото правителство в Малайзия обяви, че държавният дълг е достигнал 1 трилион малайзийски рингита или 250,8 милиарда долара. Той се равнява на 80% от брутния вътрешен продукт на страната.