Deutsche Bank се готви за потенциално сливане с посредник на правителството с конкурент Commerzbank до средата на годината, тъй като им свършва времето да преобърнат резултатите за най-голямата банка в Германия, информира Bloomberg.

Ръководителите, които се готвят да обявят резултатите за трудното четвърто тримесечие в петък, са притеснени, че такава сделка може да остане единствената им възможност, ако няма подобрение през първите три месеца на 2019 г. Банката предупреди, че последните месеци на миналата година са повлияни от полицейска акция през ноември, което усложни пазарната среда.

Главният изпълнителен директор Кристиан Зевинг призова за търпение за настоящия му план, фокусиран върху съкращаването на разходите и увеличаване на усилията за стабилизиране на пазарния дял, но преговорите между кредитора и правителството наскоро се засилиха. Години на неуспешни преструктурирания оставиха банката със спад на приходите, който тя трудно може да обърне. Това засили спекулациите, че скоро тя ще бъде принудена да се слее с Commerzbank в опит да добави пазарен дял и да намали разходите в прослувутия твърде конкурентен вътрешен пазар.

Въпреки че най-големите инвеститори на банката продължават да подкрепят Зевинг, те са недоволни от загубите, които са претърпели, според хора, запознати с въпроса. Акциите загубиха повече от половината от стойността си миналата година, преди да възстановят някои от тези понижения тази година.

"Ако това е вярно, икономическата ситуация в Deutsche Bank трябва да е по-лоша от наблюдаваната отвън", казва Андреас Пласие, анализатор в M.M. Warburg. "Сливане с Commerzbank в този момент няма смисъл, защото предлага малко възможности за постигане на клиентски растеж."

Докато сделката се възприема от някои като неправилно решение, германското правителство смята, че ще бъде невъзможно Шуинг да направи невъзможното за банката преди потенциално икономическо забавяне да изостри положението, казват хора, запознати с позицията на правителството. Берлин намали прогнозата си за икономическия растеж за тази година в сряда до едва 1%, което ще бъде най-слабото темпо от шест години.

Страната все още притежава голям дял в Commerzbank едно спасяване. Тя не притежава дял в Deutsche Bank, но финансовият министър Олаф Шолц многократно е заявявал, че иска силни международни банки да подкрепят германските експортно ориентирани компании.

Представители на най-голямата германска банка са провели 23 дискусии с официални лица в Берлин от формирането на новото правителство през март, повечето от които със заместник-министъра на финансите Йорг Кукис.

Шуинг изключва възможността за сливания преди 2020 г., но също така казва, че ще трябва да промени стратегията си преди това, ако планът му се провали. Много служители в Deutsche Bank и германското правителство одобряват сливане с Commerzbank като най-добрата възможност.

Анализаторите, анкетирани от банката, очакват осми пореден спад в приходите на банката за четвъртото тримесечие.

Все пак банката може да разчита на поне един голям акционер. Deutsche Bank договори ангажимент за нови инвестиции от Катар, която вече има значителни дялове в банката. Новата инвестиция вероятно ще бъде направена чрез държавния фонд на страната.