Не залагайте, че bitcoin някога ще замести долара или някоя друга от традиционните валути за всекидневни разплащания - това е един от изводите от нов доклад от организацията, която представлява редица световни банки по света, цитиран от CNN.

Базираната във Швецария Банка за международни разплащания казва, че интересът към bitcoin и другите криптовалути я е накарало да погледне по-внимателно как точно могат да бъдат използвани те и с какво могат да допринесат за икономиката.

Авторите на доклада обаче не са впечатлени, описвайки редица проблеми, които ще се появят, ако опитаме да заменим традиционните валути с bitcoin или други. Те даже смятат, че ако това се случи, интернетът може "просто да спре".

Голяма част криптоентусиастите хвалят bitcoin и подобните заради това, че те са децентрализирани, вместо да са свързани с централна банка. Записите на транзакциите се вписват в дигитален леджър.

Но точно заради това, ако криптовалутите започнат да бъдат използвани масово за плащане, броят на транзакциите ще надвиши капацитета на сървърите и ще бъдат нужни суперкомпютри. Огромното количество данни, което трябва да бъде обменено между потребителите и сървърите, ще постави интернет на колене.

Отдавна експерти предупреждават и за огромното количество енергия, която криптовалутите използват.

Банката за международни разплащания посочва и други проблеми, като например волатилността на цените. Bitcoin достигна 19 000 долара в края на миналата година, но сега се срина под 7 000 долара.

Всяка транзакция пък идва и с такса за обработка. По време на търговията през декември тя достигна до около 57 долара. "Представете си да трябва да си купите кафе за два долара с bitcoin и да платите 57 долара такса", казва Хюун Сон Син, който оглавява отдела за проучвания.

Той посочва още, че bitcoin засега масово се използва като актив, но поставя под въпрос доколко доверие има към криптовалутите. "То може да изчезне по всяко време заради крехкостта на децентрализирания консенсус, което означава, че криптовалутата може просто да спре да работи, което ще донесе абсолютна загуба на стройност", допълва той.

Все пак докладът сочи, че технологията зад криптовалутите може да има употреба в административни процеси или разплащания.