В четвъртък доларът отслабна близо до най-ниското си ниво от близо три години, след като демократите спечелиха контрола над американския Сенат, освобождавайки пътя за по-големи фискални стимули при новоизбрания президент Джо Байдън, пише Ройтерс.

Валутните пазари бяха до голяма степен обезпокоени и от сцените на хаос във Вашингтон, когато поддръжници на отиващия президент Доналд Тръмп нахлуха на Капитолийския хълм.

Анализаторите обикновено приемат, че контролираният от демократите Сенат ще бъде положителен за икономическия растеж в световен мащаб и по този начин за повечето рискови активи, но отрицателен за облигациите и долара, тъй като дефицитът на бюджета и търговията на САЩ може да се увеличи допълнително.

Днес сутринта доларовият индекс се повиши с 0,1% до 89,444 пункта в азиатската валутна търговия, но все още е близо до най-ниското си ниво, достигнато през нощта от 89,206 пункта. Дъно, което не се бе наблюдавало от март 2018 година.

"Доларът ще остане по-слаб и спрямо валутите на Австролия и валутите на развиващите се пазари", което е от полза, когато настроението за риск е положително, казва за Ройтерс Масафуми Ямамото, главен валутен стратег в Mizuho Securities в Токио.

В същото време "по-високата доходност на американските облигации трябва да са от полза за долара спрямо еврото и йената, тъй като доларът е подценил потенциала за икономическо възстановяване на САЩ при Байдън", смята експертът.

Доходността по референтните 10-годишна съкровищни бонове е 1.0456%, след като в сряда се покачи до 1.054% за първи път след пазарния хаос в средата на март миналата година.

Днес сутринта общата валута се търгува спрямо американската на ниво от 1,23260 долара за едно евро, след като в сряда се покачи до 1,2349 долара за евро за първи път от април 2018 г.

Доларът падна с 0,1% до 103,145 йени, след като в сряда се понижи до 102,595 йени за първи път от март.

Британският паунд в четвъртък се плъзна надолу с 0,2% до 1,3589 долара, след като се покачи до почти тригодишния връх от 1,3703 долара за лира в понеделник.