Щатският долар е стабилен спрямо основните валути в света в петък сутринта преди публикуването на данните за пазара на труда в САЩ.

Индексът ICE, показващ динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес се понижава с 0,05%, по-широкият WSJ Dollar - с 0,04%.

Към 10:05 часа българско време общата европейска валута губи около 0,02% и струва на пазара $0,9790 в сравнение с курса на размяна $0,9791 за евро при затварянето на сесията в четвъртък.

Обменният курс на американската валута по отношение на японската в същото време е 144,99 йени за долар спрямо 145,14 йени за долар ден по-рано.

Британската лира стерлинг в петък сутринта поскъпва с 0,04% и се търгува на ниво $1,1155 за един паунд спрямо $1,1162 за паунд в края на предишната сесия.

Така нареченият офшорен юан (който се търгува в Хонконг) падна спрямо долара до 7,1022 юана за един долар от 7,0853 юана за долар в четврътък.

Пазарът е в очакване на публикуването на данни за безработицата в САЩ за септември, което може да покаже "здравото състояние" на пазара на труда в страната и да определи очакванията на търговците относно по-нататъшната траектория на паричната политика на Федералния резерв.

Експертите смятат, че нивото на безработица в страната през септември е останало на августовското ниво от 3,7%, а броят на новите работни места се е увеличил с 250 хиляди, пише Trading Economics. Докладът на Министерството на труда ще бъде публикуван по-късно днес следобед.