Щатският долар е малко по-евтин при валутната търговия в понеделник сутринта спрямо еврото и лирата стерлинг. Американската валута по-малко спада по отношение на японската йена.

Отслабването на долара се улеснява от сигнали за влошаване на икономическата активност в САЩ, което, както се надяват експертите, ще принуди Федералния резерв да забави темпа на нарастване на основния лихвен процент.

Индексът на потребителското доверие в САЩ, изчислен от университета в Мичиган, падна до рекордно ниско ниво от 50 пункта през юни от 58,4 пункта месец по-рано, показват окончателните данни, публикувани в петък. В същото време Мичиганският университет ревизира надолу динамиката на инфлационните очаквания на американците: в средносрочен план (догодина) - до 5,3% от 5,4%, в дългосрочен план (5 години) - до 3,1% от 3,3 %.

Анализаторът от Capital Economics Джонатан Питърсън обаче смята, че глобалната икономика ще остане благоприятна за щатския долар в обозримо бъдеще. Растежът на американската икономика ще се забави, но рецесията ще бъде избегната, "а Щатите са доста добре подготвени да се справят със затягането на паричната политика", каза експертът, цитиран от Dow Jones. Ако ситуацията се развие по неблагоприятен сценарий, доларът ще продължи да печели като сигурна валута , каза Питърсън.

Към 10 часа българско време общата европейска валута поскъпва спрямо долара с 0,18% до $1,0567 за едно евро в сравнение с $1,0553 при затварянето на пазара в петък.

Британската лира стерлинг покачва в същото време пазарния си разменен курс към долара с 0,20% до $1,2298 за един паунд срещу $1,2268 за паунд в края на предходната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската спадна с 0,04% - до 135,13 йени за долар срещу 135,23 йени за долар в края на предишната сесия.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона), днес губи 0,16% от стойността си, а по-широкият индекс на долара WSJ - 0,05%.