В хода на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар спада спрямо еврото и британската лира, но общата европейска валута остава близо до паритетното ниво по отношение на "зелените пари". Американската валута се засилва спрямо йената.

Във фокуса на търговците днес са данните за инфлацията в САЩ за юни, които ще бъдат публикувани от Министерството на труда на страната в сряда следобед. Консенсусната прогноза на анализатори, анкетирани от Trading Economics, предполага, че инфлацията в Съединените щати се е ускорила миналия месец до 8,8% в годишно изражение от 8,6% през май.

Високата инфлация изисква от Централната банка на САЩ бързо затягане на паричната политика, което допринесе за значително укрепване на долара от началото на тази година. Европейската валута междувременно е подложена на натиск заради нарастващите очаквания за влошаване на икономическата ситуация в еврозоната в резултат на намаляването на доставките на руски газ и петрол за региона, отбелязва Dow Jones.

Отслабването на еврото е благоприятен фактор за местните износители, но не помага на Европейската централна банка (ЕЦБ) в борбата с инфлацията, която е най-висока от 40 години.

В същото време влошаващите се перспективи пред икономиката на еврозоната означават, че ЕЦБ няма да може да затегне политиката наравно с Федералния резерв, смятат експерти. Миналия месец ЕЦБ обяви, че възнамерява да повиши основните лихвени проценти за първи път от 2011 г. насам - с 25 базисни пункта. Междувременно Фед вече повиши лихвите със 150 б.п. тази година.

На този фон, към 10 часа българско време общата авлута поскъпна спрямо долара с 0,09% - до $1,0046 за едно евро в сравнение с $1,0037 за евро в края на предходната сесия.

Американската валута поскъпва днес с 0,30% спрямо японската - до 137,20 йени за долара срещу 136,87 йени за долар предишния ден.

Цената на британската лира се повишава с 0,34% и днес на пазара се разменя по $1,1922 за едни паунд при $1,1889 за паунд в края на търговията във вторник.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), добавя 0,05% в сряда, а по-широкият WSJ Dollar Индексът е без динамика.