Щатският долар се стабилизира в хода на форекс търговията във вторник, сутринта, но като цяло американската валута осезаемо отстъпва позиции спрямо еврото и лирата стерлинг и символично расте по отношение на японската йена.

Участниците на валутния пазар продължават да оценяват възможната траектория на паричната политика в САЩ в светлината на изявленията на представители на Федералната резервна система миналата седмица.

Така например, ръководителят на Фед Джеръм Пауъл отбеляза вероятността от нови повишения на основния лихвен процент, а ръководителят на Федералната резервна банка на Сан Франциско Мери Дейли предположи, че лихвата ще бъде повишена два пъти преди края на годината.

Междувременно натискът върху долара спрямо тандема му с еврото и паунда се оказва от по-агресивната парична политика на Европейската централна банка и Банката на Англия, пише Trading Economics.

Министърът на финансите на Япония Шуничи Сузуки описа рязкото отслабване на йената през последните седмици като "едностранчиво и бързо" и каза, че правителството ще "предприеме подходящи действия" в случай на прекомерни колебания.

Към 10:15 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо американската с 0,31% - до 1,0937 долара за едно евро в сравнение с 1,0906 долара за евро при затварянето на предходната сесия.

Британската лира стерлинг се засили с 0,27% по отношение на "зелените пари" и се търгува на пазара по 1,2746 долара за едни паунд от 1,2713 долара за паунд в края на предния работен ден.

В същото време стойността на долара спрямо йената спада символично по време на днешната сесия с 0,01% - до 143,48 йени срещу 143,51 йени за долар ден по-рано.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта губи 0,06%, а по-широкият доларов индекс WSJ - 0,14%.