По време на валутната търговия в четвъртък сутринта американският долар умерено се понижава спрямо еврото и другите основни световни валути. Търговците оценяват резултатите от заседанието на Федералния резерв на САЩ и очакват решенията на Европейската централна банка и Банката на Англия.

Индексът ICE, който показва представянето на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се понижи с 0,3% по време на днешната сутрешна търговия.

Към 10:05 часа българско време общата европейска валута расте спрямо американската с 0,10% и двойката евро/долар се търгуваше за $0,0999 в сравнение с курса $1,0990 за едно евро при затварянето на сесията в сряда.

Вчера Фед очаквано повиши основния лихвен процент с 25 базисни пункта, до 4,5-4,75% годишно. На предишното заседание процентът беше увеличен с 50 базисни пункта, а преди това четири пъти с по 75 базисни пункта.

Ръководителят на централната банка на САЩ Джеръм Пауъл на пресконференция след срещата призна за първи път, че "дезинфлационният процес е започнал", пише Trading Economics. Той също така призна, че процентът няма да надвишава 5% и повтори, че централната банка може да постигне забавяне на инфлацията, без да нанесе значителни щети на икономиката. Пауъл отбеляза, че не очаква Фед да намали лихвите през 2023 г., ако икономическото представяне е в съответствие с прогнозите. Тонът на изявленията му обаче даде надежда на участниците на пазара, че цикълът на повишаване на лихвите може скоро да приключи.

Британската лира стерлинг се покачва с 0,04% - до $1,2380 за един паунд в сравнение с $1,2376 за паунд в края на последната сесия.

Банката на Англия и ЕЦБ ще публикуват решенията си за лихвите днес. Очаква се и двете централни банки да повишат основните си лихви с 50 базисни пункта.

Американската валута днес сутринта поевтинява по отношение на японската с 0,17% и се търгува на пазара на ниво 128,71 йени за един долар спрямо 128,98 йени за долар предишния ден.