В хода на борсовата форекс търговия във вторник сутринта щатският долар се обезценява спрямо еврото, йената и лирата стерлинг.

Вниманието на търговците тази седмица е насочено към данните за динамиката на потребителските цени в САЩ през юни, които се очаква да повлияят на решенията на Федералната резервна система при вземането на решения на следващите заседания.

Консенсусната прогноза на експертите, анкетирани от Trading Economics, предполага забавяне на общата инфлация в Съединените щати през юни до 3,1% на годишна база в сравнение с 4% месец по-рано, на базовата инфлация (без разходите за храна и енергия) - до 5 % от 5 ,3%. Министерството на труда на САЩ ще публикува данни за инфлацията в сряда след обед българско време.

Пазарните участници са почти сигурни, че Фед ще повиши основния лихвен процент на срещата през юли с 25 базисни пункта - до 5,25-5,5%. Шансовете процентът да бъде увеличен отново през септември се оценяват от пазара на 22%, според CME FedWatch.

Президентът на Федералната резервна банка на Сан Франциско (FRB) Мери Дейли каза пред института Брукингс в понеделник, че Фед може да се наложи да повиши лихвите "още няколко пъти" тази година, за да победи постоянно високата инфлация. Ръководителят на Федералния резерв на Кливланд Лорета Местър също смята, че Централната банка на САЩ трябва да продължи да повишава лихвите.

На този фон, към 10 часа българско време, курсът на общата европейска валута спрямо американската се повиши с 0,17% - до 1,1017 долара за едно евро в сравнение с 1,1001 долара за евро в края на предходната сесия.

Британската лира стерлинг поскъпна с 0,24% и се търгува на ниво $1,2889 за един паунд в сравнение с $1,2861 за паун в при закриване на вчерашната търговия.

Цената на доларът спрямо японската валута се понижи с 0,48% - до 140,63 йени от 141,31 йени за едни долар предишния ден.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги шведска крона), днес сутринта загуби 0,2%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,21%.