Американският долар започна да се възстановява спрямо еврото и йената в сряда след значително отслабване в края на предишната сесия на фона на спешното и извънредно намаляване на основния лихвен процент от Федералният резерв на САЩ. Паричният регулатор намали лихвените ставки по федералните кредити наведнъж с 0,5 процентни пункта до 1-1,25%. Последният път, когато регулаторът извънредно намали ключовата лихва между редовните заседания бе време на финансовата криза през 2008 година.

Американската валута се понижи във вторник близо до петмесечен минимум спрямо йената и двумесечен минимум към еврото, след като изненадващата мярка на Фед предизвика по-голяма тревога от самото въздействие на коронавируса, отбелязва Ройтерс.

"Зелените" пари също се търгуваха близо до най-ниското за почти две години ниво срещу швейцарския франк, като инвеститорите се втурнаха към традиционните сигурни убежища, тъй като намалението на лихвите се счита за недостатъчно, за да компенсира рисковете, породени от глобалното разпространение на коронавирус.

Еврото беше една от валутите, които се възползваха най-много от слабостта на долара, тъй като търговците се обзалагат, че Фед ще намали лихвите повече от Европейската централна банка.

Разочарованието от изявление на Г 7 във вторник, което не даде конкретен отговор на глобалното забавяне, причинено от коронавируса, затвърди мнението на някои инвеститори, че "политиците са паднали зад борда".

Доларът вчера падна с 0,4% спрямо еврото и 1,1% спрямо йената.

В сряда американската валута опитва да се възстанови по отношение на европейската, като се покачва с 0,14% до $1,1157 за евро в сравнение с $1,1173 за евро в края на предходната сесия.

Спрямо японските пари днес доларът се повиши с 0,24% до 107,39 йени срещу 107,13 йени предния ден.

Общата валута поскъпна днес по отношение на японската до 119.80 йени за евро при 119.69 йени за евро ден преди.

Стойността на британската лира спрямо щатския долар сутринта в сряда е стабилна на $ 1,2811 за един пунд.

"Зелените пари" се търгуват по 0,9566 швейцарски франка за долар, близо до най-слабото им ниво от почти две години.

Намаляването на курса не успя да спре разпродажбата в акции на САЩ и изпрати дохода от референтните10-годишните облигации на Министерството на финансите до рекордно ниското ниво от 0,906%, което допълнително намали привлекателността на долара.

На континенталния пазар китайската валута подскочи до шестседмичен връх от 6,9288 юана за долар в отговор на слабостта на американската валута.

Цената на априлските фючърси за златото на Нюйоркската борса Comex дне сутринта спадна с 0,05% до $ 1643,75 за тройунция. Но по-рано по време на търговията котировките за златото леко се повишиха. Цената на майските фючърси за среброто се покачи с 0,43% - до 17,262 долара за унция.