В началото на валутната търговия в четвъртък доларът се понижава към повечето валути - негови конкуренти, след като Федералният резерв на САЩ нали базовата лихвена ставка за трети път, но сигнализира за възможна пауза в смекчаване на паричнокредитната си политика. В същото време и по същата причина, на фона на отслабващия долар, цената на златото расте.

Общата валута днес сутринта се разменя към американската при курс $1,1162 за едно евро в сравнение с $1,1151 за евро в края на търговията в сряда. В същото време европейските пари се търгуват спрямо японските на ниво 121,31 йени при 121,37 йени за евро в сряда.

За един долар днес на пазара дават по 108,67 йени в сравнение с 108,85 йени за евро ден по-рано.

Фунт стерлинг също се покачва спрямо американската валута до $1,2924 за паунд от $1,2902 за паунд вчера и до 1,1578 евро за паунд при 1,1570 евро за паунд при закриването на валутната търговия в сряда.

Цената на декемврийските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex днес сутринта се увеличава с 3,65 долара, или с 0,24%, до 1500,35 долара за тройунция. Стойността на декемврийските фючърси за среброто се покачва с 0,45%, до 17,948 долара за унция.

Освен от споменатите по-горе фактори, цената на златот , традиционно считано за надежден и безопасен актив, е под благоприятното влияние на нестабилността в търговските проговори между САЩ и Китай. Предвиждаше се първата част на споразумението да бъде подписано от лидерите на двете страни по време на форума на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество в Чили в средата на ноември. Но в сряда президентът на Чили Себастиян Пинейра съобщи, че срещата на АТИС се отменя заради усложнената политическа ситуация в страната.

На проведеното заседание Централната банка на Япония, което завърши в четвъртък, остави без промяна основните параметри на паричнокредитната си политика. Банката съобщи също така, че очаква запазването на краткосрочните и дългосрочните лихвени ставки на рекордно ниските си нива да продължи толкова време, колкото е необходимо.