По време на форекс търговията във вторник сутринта доларът умерено се понижава спрямо основните световни валути. Инвеститорите очакват статистика за продажбите на дребно в САЩ и продължават да правят прогнози относно бъдещата траектория на паричната политика на Федералния резерв и Европейската централна банка.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), губи 0,13% по време на днешната търговия, а по-широкият доларов индекс WSJ - 0,08%.

Към 10:30 часа българско едно еврото струва на пазара 1,1255 долара в сравнение с 1,1236 долара при затварянето на предишната сесия. Общата европейска валута поскъпва спрямо американската с 0,19%.

Повечето анализатори и участници на пазара са склонни да вярват, че повишението на лихвения процент от Фед с 25 базисни пункта през юли може да бъде последното в настоящия цикъл. Междувременно ЕЦБ може да увеличи лихвата до връх от 4% до септември, смятат икономисти, анкетирани от Bloomberg. Преди това основния лихвен процент в еврозоната бе вдигнат до 3,75%.

"Очакваме доларът да навлезе в многогодишен низходящ тренд, базиран отчасти на факта, че цикълът на повишаване на лихвите на Фед се превръща в цикъл за намаляване на лихвите. Това ще окаже натиск върху американската валута, дори ако други централни банки също намалят лихвите, " пише стратегът на Standard Bank Стивън Бароу.

Анализатори от банка UBS потвърдиха прогнозата за двойката EUR/USD на 1,12 долара за септември, 1,14 долара за декември, 1,16 долара за следващия март и 1,18 долара за юни. Те отбелязаха възможността за краткосрочно връщане назад до под $1,10 за евро, но възнамеряват да използват това като възможност за увеличаване на дългите позиции в еврото.

Британската лира стерлинг поскъпва спрямо долара с 0,16% до $1,3091 за едни паунд от $1,3073 в края на сесията в понеделник.

Стойността на американските пари спрямо японската национална валута в същото време се понижи с 0,38% - до 138,24 йени за долар срещу 138,71 йени за долар при закриване на вчерашната търговия.