Щатският долар показва ръст спрямо еврото, йената и британския паунд в хода на валутната търговия в петък сутринта. Цялото внимание на инвеститорите е насочено към заседанието на Федералния резерв, което ще се проведе следващата седмица, пише Trading Economics.

Към 10 часа българско време общата европейска валута губи от стойността си спрямо американската и се търгува на пазара по $0,9989 за едно евро при $1,0001 за евро при затварянето на сесията в четвъртък.

"Зелените" пари поскъпват с 0,15% спрямо японската валута, до 143,58 йени за долар в сравнение със 143,52 йени за долар в края на предишния работен ден.

Британската лира стерлинг днес сутринта поевтинява с 0,30% - до 1,1418 долара за един паунд спрямо 1,1467 долара за паунд при затварянето на предишната сесия.

Индексът ICE, показващ представянето на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британска лира и шведска крона), днес сутринта е нараснал с около 0,1%, колкото и по-широкият доларов индекс WSJ.

Публикуваните през последните дни силни статистически данни за икономиката на САЩ, включително за продажбите на дребно и молбите за безработица, както и продължаващата висока инфлация затвърдиха в търговците в мнението, че Фед отново ще повиши основния лихвен процент с поне 75 базисни пункта. Някои анализатори очакват още по-голямо покачване - със 100 базисни пункта.

Септемврийското заседание на американския парично-кредитен регулатор ще се проведе на 20-21 септември.

Доларът също така получава подкрепа от статута си на защитен актив, тъй като инвеститорите като цяло вярват, че икономиката на САЩ ще бъде по-способна да се справи с предстояща глобална рецесия, отколкото икономиките другаде по света.

Китайската народна банка отново отслаби националната валута, след като в началото на тази седмица се очерта лека възходяща тенденция. В петък обменният курс на юана спрямо долара беше 6,9306, което беше най-ниското ниво от края на август 2020 година.