По време на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар продължава да се засилва спрямо еврото поради ястребови коментари от друг представител на Системата на Федералния резерв (FRS).

Президентът на Федералната резервна банка на Минеаполис (FRB) Нийл Кашкари каза вчера, че централната банка на САЩ трябва да продължи да повишава лихвите, докато не стане ясно, че много високата инфлация в страната намалява.

"Много параметри сочат максимална заетост в икономиката на САЩ с много висока инфлация. Това е напълно небалансирана ситуация и затова ми е ясно, че трябва да продължим да затягаме политиките, за да балансираме ситуацията", каза Кашкари по време на събитие в Минеаполис.

Фокусът на пазарите тази седмица е годишният икономически симпозиум в Джаксън Хоул, организиран от Федералния резерв на Канзас Сити. Председателят на Фед Джеръм Пауъл, който ще говори в Джаксън Хоул в петък, се очаква да потвърди отново ангажимента на централната банка на САЩ за бързо повишаване на лихвите, за да ограничи инфлацията.

"Пауъл вероятно ще потвърди, че Фед ще повиши лихвите толкова високо, колкото е необходимо, и ще ги повиши толкова, колкото е необходимо", каза анализаторът на Standard Chartered Стив Ингландър, цитиран от Financial Times.

Съдейки по котировките на фючърсите за нивото на основния лихвен процент, пазарът е в очакване Фед да го повиши отново със 75 базисни пункта през септември, отбелязва Trading Economics.

На този фон, към 10 часа българско време, общата европейска валута се търгува на пазара по 0,9946 долара за едно евро спрямо 0,9970 долара за евро при затварянето на предишната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време падна до $1,1813 за едни паунд в сравнение с $1,1836 за паунд предишния ден.

Стойността на американската валута спрямо японската се намали до 136,65 йени за едни долар в сравнение с 136,77 йени за долар при затварянето на пазара във вторник.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя по-малко от 0,1%, а по-широкият WSJ Индекс на долара - 0,18%.