Еврото леко се покачва спрямо щатския долар при валутната търговия в петък, като падна преди това след изявленията на президента на Европейската централна банка Кристин Лагард, които породиха надежди за нови стимули в региона.

Лагард, говорейки в края на вчерашното заседание на ЕЦБ, обеща, че през декември монетарният регулатор на еврозоната ще "калибрира" съществуващите инструменти на паричната политика, поддържайки благоприятни финансови условия, за да стимулира икономическото възстановяване и да смекчи негативните последици от коронавирусната пандемия.

Йената се засилва спрямо еврото и долара поради нарастващото търсене на валути "безопасни убежища" на фона на втората вълна от коронавирусна инфекция в Европа и САЩ, която поиска въвеждането на нови карантинни мерки.

Френският президент Еманюел Макрон тази седмица обяви "нов етап" в борбата срещу разпространението на COVID-19, който предвижда частично блокиране на страната от петък. Новите ограничителни мерки ще продължат поне до 1 декември. Германия обяви затваряне на широк спектър от обществени съоръжения и дейности поради увеличаването на заразените с COVID-19.

Междувременно Съединените щати в четвъртък поставиха още един рекорд по брой случаи на COVID-19 - в страната бяха регистрирани над 91 хиляди нови случая.

Юанът действа като някакъв вид котва за азиатските валути, твърдят експерти Maybank. Според тях юанът се подкрепя от подобряването на ситуацията в китайската икономика, както и от факта, че националната икономика и валута стават все по-независими.

"Китай държи ситуацията с коронавируса под контрол и това подкрепя икономическото възстановяване на страната", цитира Dow Jones рецензия на Mayban.

Общата валута се покачва спрямо американската днес сутринта с 0,07% - до $1,1682 за евро в сравнение с $1,1674 за евро в края на търговията в четвъртък.

Стойността на еврото спрямо йената е спадна с 0,29%, до 121,76 йени, в сравнение със 122,12 йени вчера.

Курсът на долара по отношение на японската валута се понижава с 0,36%, до 104,23 йени, при 104,61 йени предния ден.

Американският долар спрямо китайските пари спадна с 0,34% до 6,6924 юана за долар в сравнение с $6,7149 юана за долар в четвъртък.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,07% при търговия в петък. По-широкият WSJ доларов индекс падна с 0,06%.