Щатският долар в хода на валутната търговия във вторник леко се променя спрямо лирата стерлинг, засилвайки се спрямо еврото и йената.

Фокусът на пазара тази седмица са заседанията на Европейската централна банка и Банката на Япония, резултатите от които ще бъдат обявени в четвъртък. Експертите очакват, че ЕЦБ ще запази "гълъбовите" си настроения, а японската централна банка няма да променя параметрите на паричната си политика - въпреки съобщенията, че обсъжда съкращаване на антикризисната кредитна програма.

Освен това търговците очакват предварителни данни за динамиката на БВП на САЩ за третото тримесечие, които ще бъдат публикувани на 28 октомври. Експерти, анкетирани от FactSet, прогнозират забавяне на темпа на растеж на американската икономика през последното тримесечие до 3% от 6,7% през предходното тримесечие.

Банката на Англия може да започне да повишава основния лихвен процент през декември, но това е малко вероятно да доведе до значително укрепване на паунда, тъй като повишаването на лихвите вече е включено в текущия обменен курс на британската валута, смятат анализатори от UBS Global Wealth Management.

"Само "ястребово" изявление на Банката на Англия, което да покаже, че Централната банка възнамерява да повиши лихвата по-бързо, отколкото пазарът очаква, може да подкрепи паунда, но ние не смятаме, че си струва да очакваме подобно изявление " - цитира Dow Jones анализатора на UBS Томас Флури. UBS прогнозира, че паундът ще отслабне спрямо долара до 1,34 долара до декември 2022 година.

Към 10:30 ч. българско време във вторник двойката евро/долар се търгува при $1,1595, в сравнение с $1,1608 за евро в края на предишната сесия.

Американската валута спрямо японската поскъпва с 0,28% - до 114,03 йени за едни долар срещу 113,71 йени за долар при закриване на търговията в понеделник.

Курсът на британската лира стерлинги днес сутринта е $1,3766 за паунд във вторник, спрямо $1,3767 за паунд в края на предишната сесия.

Индексът ICE, който отразява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,07% по време на днешната търговия, по-широкият индекс на долара WSJ се покачва с 0,03%.