Щатският долар е относително стабилен, като умерено отстъпва пред еврото и лирата стерлинг в четвъртък сутринта, но слабо се покачва по отношение на японската йена. Пазарите са в очакване на първата официална оценка на динамиката на американската икономика през четвъртото тримесечие на миналата година.

Търговската активност на валутния пазар може да бъде значително по-ниска от обичайното поради затварянето на редица азиатски борси във връзка с празнуването на Новата година според лунния календар и официален празник в Австралия.

Предварителните данни за БВП на САЩ за периода октомври-декември ще бъдат публикувани от Министерството на търговията на страната на 26 януари. Консенсусната прогноза на експертите, цитирана от Trading Economics, предполага забавяне на икономиката на САЩ до 2,6% от 3,2% през третото тримесечие.

Също така участниците на пазара очакват следващата седмица, когато ще се състоят първите срещи на водещите централни банки в света за тази година - Bank of England, Европейската централна банка и Системата на Федералния резерв на САЩ. Очаква се Фед да забави повишаването на основния лихвен процент до 25 базисни пункта от 50 б.т. през декември и 75 б.т. на предишните четири срещи.

Към 10:25 часа българско време двойката евро/долар се търгува за $1,0921 срещу $1,0916 за едно евро при затварянето на сесията в сряда.

Британската лира стерлинг се разменя на пазара при курс 1,2420 долара за един паунд в сравнение с 1,2403 долара за паунд предния ден.

Американската валута по отношение на японската се покачи с 0,11% - до 129,73 йени за долар спрямо 129,59 йени за долар в края на миналата сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), остава практически непроменен по време на сутрешната търговия в четвъртък.