В хода на форекс търговията в понеделник сутринта курсът на щатския долар се покачва спрямо основните световни валути. Пазарите очакват на заседанието на Федералния резерв на САЩ на 2-3 май американският паричен регулатор да вдигне основния лихвен процент с 0,25 базисни пункта.

Към 10:15 часа българско време общата европейска валута поевтинява с 0,18% спрямо американската и се търгува на пазара на ниво около $1,0967 за едно евро срещу $1,0992 за евро в края на последната сесия.

Стойността на единната европейска валута вече е в района на 147,42 йени в сравнение с 147,44 йени за едно евро в петък.

Курсът на американската валута по отношение на японската днес сутринта е 134,21 йени за едни долар спрямо 134,14 йени за долар в края на предходния търговски ден.

Британската лира стерлинг се търгува за $1,2410 в сравнение с $1,2440 за един паунд в края на петъчната валутна сесия, отслабвайки днес с 0,15%.

Обменният курс на еврото е 0,8836 паунда срещу 0,8834 паунда при закриване на предходната борсова търговия.

Индексът DXY, който показва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, се покачва в понеделник сутринта 0,04%. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 валути, се повиши с 0,13%.

Японската йената поевтиня спрямо националната валута на САЩ до минимум през последните шест седмици поради очакванията за по-нататъшно увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв, отбелязва Trading Economics.

Междувременно новият шеф на Японската централна банка Казуо Уеда заяви в понеделник, че разхлабената парична политика ще остане в сила за момента. В същото време той очаква скоро темпът на растеж на потребителските цени да започне да се забавя.

Първата среща на Уеда като ръководител на Японската централна банка ще се проведе в края на тази седмица. Въз основа на резултатите си банката ще публикува актуализирана икономическа прогноза.