Доларът възстановява позиции, като покачва леко стойността си спрямо кошницата от основните световни валути в сряда сутринта. Пазарните участници анализират изказването на председателя на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауел.

По отношение на общата валута американската се търгува днес сутринта при курс $1,1361 за едно евро при $1,1368 за евро в края на сесията във вторник.

Доларът поскъпва и спрямо японските пари, разменяйки се за 107,43 йени в сравнение с 107,18 йени за долар през закриване на вчерашната търговия.

За едно евро днес на пазара дават по 122,04 йени в сравнение с 121,84 йени във вторник.

Фунтът стерлинг се търгува към долара на ниво $1,2667 за паунд при курс $1,2689.

Шефът на Фед Пауел каза във вторник, че рисковете за икономиката на САЩ се усилват в последно време, подкрепяйки по този начин аргументите в полза понижаването на основната лихва, отбелязва Bloomberg.

"Отново се появиха противоречиви тенденции и очевидният прогрес в търговията започна да се сменя от по-голяма неопределеност. В същото време постъпващите данни предизвикват нови опасения за устойчивостта на световната икономика", каза Пауел в хода на изказването си пред Съвета по международни отношения в Ню Йорк.

Между другото Пауел посочва, че регулаторът продължава да наблюдава икономическата ситуация за признаци на отслабване и засега заема изчаквателна позиция по отношение пановете за понижаване на базовите лихвени равнища, пише MarketWatch.

На свой ред в коментар шефа на Федералния резерв в Сент Луис - Джеймс Балард разсея надеждите на някои инвеститори, че Фед може да свали лихвата с половин процентен пункт още през юли. Той заяви, че смята за целесъобразно намаляването й с 0,25 п.п., а не с по голям процент.

Търговските противоречия между САЩ и Китай продължават да се във фокуса на вниманието на пазарните участници.

Президентът Тръмп и китайският лидер Си Дзинпин могат да се съгласят да подновят търговските преговори в хода на срещата на Г 20 , която ще се проведе в края на тази седмица в Осака. Но по думите на високопоставени чиновници, запознати с темата, не бива да се очаква срещата между двамата лидери да завърши със сключване на търговско споразумение.