Щатският долар е стабилен спрямо еврото и йената, покачвайки се спрямо британския паунд в хода на валутната търговия в четвъртък. Пазарните участници оценяват протоколите от септемврийското заседание на Федералния резерв на САЩ, както и изявленията на представители на други централни банки.

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард каза на събитие на Института за международни финанси (IIF) в сряда, че икономиката на еврозоната продължава да расте и все още не е в рецесия, информира Bloomberg. Тя отбеляза, че повишаването на ставките е най-ефективният инструмент на ЕЦБ, като същевременно потвърди текущите преговори в ръководството относно намаляването на обема на активите в нейния баланс.

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода, който също присъства на събитието на IIF, потвърди, че японската централна банка ще продължи да следва разхлабена парична политика, тъй като икономиката на страната все още се възстановява от ефектите на пандемията от COVID-19 и инфлацията ще се забави. Според прогнозата на Курода темпът на растеж на потребителските цени в Япония през следващата фискална година, която започва през април 2023 г., ще падне под целевото ниво на регулатора от 2%. През август инфлацията в страната достигна 3%.

Междувременно японският финансов министър Шуничи Сузуки изрази безпокойство от рязкото отслабване на йената и даде да се разбере, че правителството е готово за нови интервенции на валутния пазар.

"Не можем да допуснем прекомерни колебания, причинени от спекулации на валутния пазар. Ще вземем подходящи мерки, ако е необходимо"", каза министърът

Към 11 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо американската с 0,02% - до 0,9703 долара за едно евро в сравнение с 0,9705 долара за евро при затварянето на предходната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време губи от стойността си 0,11% и се разменя на пазара по 1,1088 долара за един паунд срещу 1,1100 долара за паунд при закриване на търговията в сряда.

Курсът на американската валута спрямо японската се понижи с 0,07% и възлиза на 146,83 йени за долар срещу 146,91 йени за долар в края на предходната борсова сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), губи 0,05% по време на днешната търговията, а по-широкият WSJ Dollar Индексът добавя 0,02%.