Председателят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че еврозоната се сблъсква с устойчиво влошаване на външното търсене. И затова ЕЦБ е готова в случай на необходимост да отложи планираното повишаване на основните лихвени ставки за по-дълъг с период.

"Подобно на това, което направихме на заседанието през март, ние ще осигуряваме по нататъшното съответствие на паричнокредитната политика със състоянието на икономиката, коригирайки нашите планове за лихвата, за да отразим новите прогнози за инфлацията", каза щ-шефът на регулатора на конференция във Франкфурт, цитирано от Reuters. 

Припомняме, на мартенското си заседание ЕЦБ остави лихвената ставка по краткосрочното т.нар. репо банково кредитиране на нулево равнище, ставката по депозитите минус 0,4%, а тази по кредитирането на ниво 0,25%. С което, на фона на забавянето на икономическия растеж на еврозоната, регулаторът продължи период на рекордно ниските лихвени ставки.

ЕЦБ заяви намеренията си да държи тези рекордно ниски най-малкото до края на 2019 година.

Паричният регулатор на еврозоната също така обяви нов кръг от целево дългосрочно кредитиране на банките (TLTRO-III), който да започне през септември 2019 г. и да завърши през март 2021 година.

В същото време ЕЦБ, че рискът от рецесия в еврозоната остава нисък и икономическия растеж продължава, затова се запазва възможността да се вдигнат лихвите през следващата година.