Американската икономика не се нуждае от понижаване на лихвите. На това мнение е милиардерът инвеститор Танвир Гил. Той прогнозира, че най-голямата икономика в света няма да навлезе в рецесия поне още две години.

"Ако твоята цел е да се подсигуриш, че няма да има рецесия през тази или през следващата година, тогава може би ще пристъпиш към намаляване на лихвите", казва той пред CNBC.

"Но засега американската икономика се справя доста добре, а източникът на нейната сила е най-вече потреблението", допълва той.

На въпрос дали Щатите са изправени пред нарастващ риск от свиване на икономиката, Гил коментира: "Не ми се струва, че рецесията наближава. Не мисля, че ще минем без това още пет години, но вероятно няма да се случи в следващите две.".

Инвеститорът обръща внимание на това, че централните банки преминават към намаляване на лихвите, когато искат да стимулират икономиката. Той припомня, че преди 10 години ФЕД отново пристъпи към това, за да забави глобалната финансова криза.

"Десет години по-късно искаш отново да намалиш лихвите, за да продължиш икономическата експанзия, която вече е най-дългата в историята?", пита той.

"Аз поставям под въпрос дали поставената цел е законна", завършва Гил.