Бързо след гласуването за излизането от Европейския съюз (ЕС) британските граждани усетиха ефекта на "Брекзит". Резкият спад на паунда, който последва вота, направи почивките в чужбина и вносните стоки по-скъпи за гражданите на Обединеното кралство.

Сутринта след провеждането на референдума валутата падна до историческо ниско ниво спрямо долара. Паундът продължи да поевтинява в следващите няколко месеца.

Паундът изпрати най-успешния си месец за последните две години

Паундът изпрати най-успешния си месец за последните две години

Анализатори обаче очакват леко поевтиняване на валутата

След време обаче пазарът се успокои и изглежда всичко се върна към нормалното си състояние. Със старта на преговорите за излизането от съюза обаче, достигнали до задънена улица през миналата седмица, отново валутата е във фокуса.

Днес много анализатори се опасяват, че Великобритания може да получи възможно най-твърдия "Брекзит" и да остане без споразумение със страните членки. По този начин търговията с ЕС ще бъде регламентирана според правилата на Световната търговска организация.

Паундът скочи до най-високото си ниво за последните 12 месеца

Паундът скочи до най-високото си ниво за последните 12 месеца

Ръстът дойде след неочаквано увеличение на инфлацията във Великобритания

При такъв сценарий паундът ще поевтинее повече, отколкото след вота през юни миналата година. Валутата може да достигне нов рекорд спрямо долара, като е възможно за първи път в историята да изравни курса си с еврото.

Според анализ на Business Insider на база на прогнозите на няколко от водещите банки в света, при такъв изход паундът може да падне до между 1,10 и 1,20 долара. Ето какво точно очакват експертите:

JPMorgan: 1,15 долара и паритет с еврото до края на 2019-а;

ING: 1,50 долара и изравняване с еврото;

HSBC: Около 1,10 долара;

Nomura: 1,10 - 1,20 долара;

BNP Paribas: Под 1,20 долара.

Прогноза: За първи път в историята паритет между еврото и паунда

Прогноза: За първи път в историята паритет между еврото и паунда

Общата валута ще поскъпне и спрямо долара до $1,25