Китай може постепенно да намали американския дълг, който притежава, до около $800 млрд. от настоящото ниво от над $1 трлн. заради нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин, казват експерти пред Global Times.

В момента Поднебенсата империя е вторият най-голям притежател на американски облигации. През последните години обаче страната систематично намалява вложените в щатски дълг средства. През първото полугодие на 2020 г. Китай е продала облигации за около $106 млрд. На годишна база притежавания от страната дълг намалява с 3,4% към края на юни.

Една от другите причини, според експерти, е притеснението заради потенциалните рискове зад растящото ниво на дълга в САЩ. По-рано тази седмица стана ясно, че дългът на най-голямата икономика в света ще достигне размера на икономиката - нещо, което не се е случвало от Втората световна война насам.

Zhou Maohua, анализатор в Everbright Bank, посочва, че макар САЩ никога да не е обявявала дефолт по федералния си дълг, притежателите на дългосрочни облигации се изправят пред растящ риск. От друга страна повишаването на щатския дълг ще накара Фед да задъжи хлабавата монетарна политика, за да стимулира икономика. Това ще накара доларът да поевтинее, което пък прави облигациите по-малко привлекателни, включително за Китай.

Дългът на САЩ ще надхвърли размера на икономиката за първи път от Втората световна война

Дългът на САЩ ще надхвърли размера на икономиката за първи път от Втората световна война

В същото време обаче доходността по държавните облигации остават на рекордно ниско ниво