Правителственият дълг на Съединените американски щати е напът да надхвърли размера на икономиката за 12-те месеца до края на 30 септември - нещо, което не се е случвало от Втората световна война насам, пише The Wall Street Journal. Това ще постави най-голямата икономика в света в компанията на шепата държави, чийто дълг е по-голям от БВП, включително Япония, Италия и Гърция. Инвеститорите обаче не изглеждат впечатлени.

САЩ прехвърлиха съотношението от 100% още през второто тримесечие, но това ще бъде първият път от над 70 години, в който това ще се случи за пълна фискална година. Последният път бе през 1946 г., когато дългът бе 106% от икономиката.

Корпоративна Америка се задъхва от планините дълг. И това ще забави възстановяването

Корпоративна Америка се задъхва от планините дълг. И това ще забави възстановяването

Американските компании продадоха облигации за над $1,6 млрд.

От март насам САЩ одобри около $2,7 трлн. разходи за справяне със здравната и икономическа криза. През второто тримесечие на 2020 г. приходите в хазната намаляват с 10% спрямо година по-рано. Така до края на юни общият дълг достигна $20,5 трлн. от $17,7 трлн. в края на март, 16% ръст за едва три месеца. Междувременно иокномиката се сви с 9,5% през второто тримесечие, като така дългът възлиза на 105,5% от БВП, при 82% през първото тримесечие.

В същото време обаче доходността по държавните облигации остават на рекордно ниско ниво, тъй като инвеститорите смятат щатският дълг за сигурен актив. Нещо повече, нетните разходи за лихви по дълга намаляват с 12% за първите 10 месеца на фискалната година, спрямо същия период на миналата.

След Втората световна вълна нивата на федералния дълг остават сравнително стабилни, а бурният икономически растеж през 50-те свалят съотношението наполовина до 54%.

Пандемията тласна задлъжнялостта в развитите икономики до нивата от Втората световна война

Пандемията тласна задлъжнялостта в развитите икономики до нивата от Втората световна война

Но този път справянето с огромния дълг няма да е толкова лесно