След като се впусна да си осигури средства на пазара на облигации с рекорден темп през последните месеци, корпоративна Америка днес е задлъжняла толкова, колкото никога преди в историята, пише Bloomberg.

И макар голяма част от тези средства, над $1,6 млрд. общо, да помогнаха на редица компании да останат над повърхността през най-тежките седмици от пандемията, сега те заплашват да отложат икономическото възстановяване, което вече показа признаци на забавяне. Множество компании сега ще трябва да насочат още повече средства, за да покрият задълженията си във време, в което печалбите се свиват. Така за тях остава по-малка възможност да инвестират в разширяване на дейността или в повишаване на заплати.

Свръхзадлъжнялостта на корпоративния сектор в Америка не е новина. Планината от дълг расте през последното десетилетие - от предходната криза насам, когато Фед бе принудена да налее рекордно количество кеш в икономиката. Както прави и сега, за да подкрепи кредитния пазар.

"Свръхзадлъжнелият корпоративен сектор ще расте по-бавно и това ще забави цялото възстановяване", казва Кейти Джоунс, главен стратег в Charles Schwab.

Забавеното възстановяване ще засегне и финансовите пазари. Цените на активите днес отразяват очакването на инвеститорите, че печалбите ще се нормализират през следващата година. Но е по-вероятно да са нужни 2-3 години преди това да се случи, казва Лейл Топкоглу, старши мениджър и кредитен директор в J O Hambro Capital Management. Според нея голяма част от "боклучавите" облигации са твърде скъпи. "Изглежда абсолютно невероятно колко много хора си затварят очите и просто купуват", казва тя.

След като Фед намали лихвите, инвеститорите се принудиха да купуват по-рискови активи, които носят по-висока възвръщаемост, което пък позволи дори на компаниите с рейтинг "боклук" да заемат повече средства.

Не малка част от дълга, продаден през последните месеци, бе с цел рефинансиране на падежиращи кредити при по-ниски лихви. Някои компании също така държат кеша, а не го харчат, като застраховка срещу ново затваряне на икономиките.

Но със сигурност ще достигне и фазата, в която махмулукът ще ни застигне. Множество компании едва се справяха с дълга си и преди пандемията, а сега задлъжнялостта им расте обратнопропорционално на приходите им. До края на 2020 г. ситуацията едва ли ще се подобри.

В момента общите задължения на компаниите с инвестиционен рейтинг спрямо печалбата преди данъци, такси, амортизация и обезценки достига 3,53. Това е най-високото ниво от 1998 г. насам, като средното ниво за последните 20 години е 2,65. При компаниите с рейтинг "боклук" нивото достига рекордните 5,42, при 4,44 в края на 2019 г.

След като корпорациите трябва да отделят все повече от приходите за плащане на лихви и главница, те няма да могат да наемат толкова много служители и да инвестират толкова, колкото биха в друга ситуация, посочва Майкъл Фероли, главен икономист за САЩ в JPMorgan Chase. В крайна сметка това ще доведе до по-бавно възстановяване, а не до V-образното, на което толкова много инвеститори се надяват.