Финансовите министри на Европейския съюз (ЕС) се договориха за спешен пакет от мерки на обща стойност от 540 милиарда евро или 590 милиарда долара, който трябва да предотврати срива на икономиката на фона на разпространението на коронавируса.

Сега зависи от европейските лидери да одобря финансовата инжекция, което ще изисква преодоляване на дълбоките политически разногласия по темата, пише Bloomberg.

В телеконферентен разговор в четвъртък финансовите министри одобриха планът, който трябва да избегне изпадането в дълбока рецесия на европейските икономики.

Той включва кредитна линия в размер на 240 милиона евро от Европейския стабилизационен механизъм, 100 милиона евро по програмата на ЕС Sure, които трябва да бъдат използвани за изплащането на заплати на работници, за да се избегне тяхното уволнение, както и 200 милиона евро за подкрепа на бизнеса от Европейската инвестиционна банка.

Също така министрите се споразумяха да работят върху временен фонд, който трябва да подкрепи по-бързото възстановяване от кризата, като осигури финансиране за най-тежко засегнатите държави. Детайлите, свързани с него, все още не са ясни.

По думите на френският министър на финансите Брюно Льо Мер окончателното решение за него ще бъде взето в следващите шест месеца, като този инструмент може да бъде на обща стойност от 500 милиарда евро.