Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основната си лихва и програмата за количествени улеснения непроменени по време на днешното си заседание. Очакванията за удължаване на схемата за изкупуване на облигации обаче остават.

Финансовата институция остави основната лихва по рефинансиране на нулево ниво, тази по депозитите - на минус 0,4%, а маргиналната лихва - на равнище от 0,25 на сто, пише Bloomberg.

"Управителният съвет продължава да очаква основните лихви да останат на настоящото или на по-ниско ниво за дълъг период от времето", посочват от ЕЦБ в официалното си съобщение.

От Централната банка допълват, че програмата за изкупуване на облигации в размер на 80 милиарда евро ще продължи да бъде в сила поне до края на март 2017 година или ще бъде удължена, ако е необходимо.

Президента на ЕЦБ Марио Драги изрази увереност, че инфлацията в Еврозоната ще успее да достигне целта от ниво близо до 2% най-късно до началото на 2019 година. Ръстът в потребителските цени в момента е на равнище от 0,4%.