Днес сутринта, в хода на азиатската валутна търговия, еврото опитва да укрепне спрямо долара и йената преди заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ). 

Курсът на общата валута към американския долар се покачи до $1,1254 в сравнение  с $1,1239 при закриване на предишната сесия. 

Стойността на еврото спрямо йената се увеличи в същото време до 114,48 при ниво от 114,35 йени преди това. 

Курсът на долара към йената спадна до 101,72 йени при ниво 101,74 йени за долара при закриването на вчерашната търговия. 

Днес, след заседанието на управителния съвет на ЕЦБ, централната банка на еврозоната ще обяви решението си за нивото на основните лихвени ставки. Анализатори и експерти не очакват те да се променят, а единственото по-важно нещо считат възможността да се продължи  срока за действие на програмата за изкупуване на активи (QE). 

Към настоящия момент основната лихвената ставка по кредитите  в еврозоната  се намира на нулево ниво, а ставката по депозитите в ЕЦБ е минус 0,4%. 

Съгласно текущия план на ЕЦБ програмата за монетарни облекчения е до март 2017 година, като общия обем на средствата за изкупуване на активи - държавни и корпоративни облигации е 1,7 трилиона евро. 

Повечето анализатори не очакват изменение в политиката на ЕЦБ на септемврийското заседание. Но отбелязват важността на икономическите прогнози, които ще бъдат направени, като е вероятно да бъдат намалени очакванията за ръста на БВП и инфлацията. 

И в тази връзка може Марио Драги да намекне за възможно, или даже да обяви, продължаване срока на програмата QE с 6 месеца, което още бъде негативен фактор за курса на еврото.