Еврото достигна нов връх срещу долара в понеделник, след като пазарите изпитват тревога от въздействието на урагана "Харви" над икономиката на САЩ, както и заради речта на президента на Европейската централна банка в петък, предава Reuters.

Общата валута достигна цена от 1.1966 долара - най-високото си ниво от януари 2015 г. Малко по-късно то загуби част от стойността си и слезе до 1.1924 долара.

Еврото повиши цената си с 1% още в петък, след като Марио Драги, президент на ЕЦБ, изнесе реч на конференцията в Джаксън Хол, в която засегна световната търговия и други въпроси, но не и цената на общата валута.

"Не смятам, че очакванията на пазарите, че Драги ще постави този въпрос в Джаксън Хол бяха особено високи. Дори и да го беше направил, еврото все пак щеше да повиши цената си", смята Масафуми Ямамото, главен валутен стратег в Mizuho Securities.

"Регион като еврозоната не може да се оплаква от силно евро, тъй като има огромен дефицит, стабилна икономика и не е заплашен от дефлация", допълни той.

Очаква се общата валута да остане силна, поне в краткосрочен план, като инвеститорите ще се фокусират върху Европейската централна банка и възможните планове за намаляване на програмата за изкупуване на дълг на срещата през септември.

Срещу японската йена доларът поевтиня с 0.2% до 109.175 йени. Швейцарският франк достигна едномесечен връх от 0.9539 франка за долар, а паундът понижи цената си с 0.1 пункта до 1.2884 долара.

Доларовият индекс намаля с 0.25% срещу кошницата от шест основни валути до 92.501.