Щатският долар умерено поскъпва по отношение еврото, британската лира стерлинг и йената в хода на валутната търговия във вторник сутринта,

Към 10:32 часа българско общата европейска валута спада спрямо долара с 0,12% - до 1,1027 долара за едно евро в сравнение с курса от 1,1046 долара за евро при затварянето на предишната сесия.

Стойността на британската лира стерлинг днес сутринта на пазара е 1,2461 долара спрямо 1,2486 долара за паунд предния ден, спад от 0,16%.

Щатският долар поскъпва 0,06% спрямо йената до 134,13 йени спрямо 134,24 йени за един долара в понеделник.

Индексът DXY, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), расте с 0,13%, до 101,4 пункта, а по-широкият WSJ Dollar Index губи 0,01%.

Банката на Япония провежда редовно заседание тази седмица, резултатите от което ще бъдат обобщени в петък. Тази среща ще бъде първата за Уеда като ръководител на Централната банка.

Във фокуса на търговците тази седмица са предварителните данни за динамиката на БВП на САЩ за първото тримесечие, които ще бъдат публикувани в четвъртък. Експертите средно очакват забавяне на растежа на икономиката на САЩ през януари-март до 2% от 2,6% през четвъртото тримесечие, според консенсусната прогноза на анализаторите, цитирана от Trading Economics.

В петък ще бъде публикуван и отчетът за доходите и разходите на американците за март, който включва данни за динамиката на потребителските цени (индексите PCE и PCE Core). Консенсусната прогноза на анализаторите предвижда забавяне на темпа на растеж на индекса PCE Core, който не отчита промените в цената на храната и енергията, през март до 4,5% на годишна база от 4,6% през февруари.

Тези статистически данни може да повлияят на хода на дискусиите на лидерите на Федералния резерв относно детайлите на паричната политика на следващото заседание, което ще се проведе на 2-3 май, отбелязва Market Watch.

Според CME вероятността за повишаване на основния лихвен процент на Фед с 25 базисни пункта на срещата през май се оценява от търговците на 85,4%. В момента базовата ставка е в диапазона 4,75-5%.

Следващата седмица ще бъде домакин и на редовно заседание на Европейската централна банка Експерти смятат, че ЕЦБ може да повиши лихвения процент с 25 или 50 базисни пункта. на предстоящата среща.