Щатският долар показва минимална динамика по отношение на основните световни валути по време на търговията във вторник сутринта, участниците на пазара се фокусират върху резултатите от двудневната среща на Федералната резервна система на САЩ, които ще бъде съобщени на 27 юли.

Инвеститорите очакват и ключови икономически данни тази седмица, които да дадат сигнали за следващия ход на ЕЦБ, след като притесненията от рецесията се завърнаха след слабите PMI данни. Икономиката на еврозоната се очаква да се свие през юли, според първите проучвания, като най-рязък спад е регистриран в Германия и най-слаб темп на растеж от 16 месеца във Франция. ЕЦБ повиши трите основни лихвени процента с повече от очакваните 50 базисни пункта и одобри инструмента за защита на преноса на предаването на юлското си заседание, като каза, че бъдещата монетарна политика зависи от данните.

Тази седмица се очаква предварителните данни да покажат, че БВП на еврозоната е нарасналас незначителните 0,1% през второто тримесечие, а темпът на инфлация в блока се ускорява до 8,7% на годишна база през юли, нов рекорд.

Двойката евро-долар се търгува на ниво $1,0218 към 10:05 часа българско време, в сравнение с $1,0220 за едно евро в края на предишната сесия.

Обменният курс на британската лира стерлинг спрямо долара леко спадна до $1,2047 за един паунд от $1,2045 за паунд ден по-рано.

Цената на американската валута по тоншение на японската е 136,64 йени, почти колкото и в предходата борсова търговия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), днес добавя 0,01%, а по-широкият WSJ Dollar Index губи 0,02%.

Междувременно австралийският долар достигна месечен връх на фона на очакванията, че високата инфлация може да бъде причина за ускоряване на темпото на затягане на паричната политика в страната.

Австралийският долар се покачи до $0,6961 в сравнение с $0,6955 в предишната търговия.