По време на търговската сесия в сряда сутринта щатският долар умерено се понижава спрямо основните световни валути. Участниците на пазара очакват речта на ръководителя на Федералния резерв САЩ, Джером Пауъл.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес спадна с 0,3%, а по-широкият WSJ Dollar Индекс - с 0,2%.

Към 10:25 часа българско време двойката евро/долар се търгуваше при курс $1,0351 заедно евро срещу $1,0330 за европри затварянето на сесията във вторник. Днес сутринта общата европейска валута добави към стойността си 0,28%.

Обменният курс на американската валута спрямо японската се понижи в същото време с 0,03% и възлиза на 138,71 йени спрямо 138,63 йени в края на последната сесия.

Британската лира стерлинг в сряда сутринта поскъпна с 0,24% - до $1,1970 за едни паунд в срещу $1,1952 за паунд при затварянето на търговията във вторник.

Джером Пауъл ще говори в Hutchins Center for Fiscal and Monetary Policy по-късно днес с прогнози за състоянието на икономиката и пазара на труда. Събитието дава възможност и за отговори на въпроси от публиката. Търговците ще следят отблизо изявленията на шефа на Фед, надявайки се на сигнали за бъдещата траектория на паричната политика на американската централна банка.

На последното заседание регулаторът повиши лихвения процент със 75 базисни пункта след четвъртото поред заседание и сега размерът му е на максимум от януари 2008 г. - 3,75-4% годишно. Последната среща за тази година ще се проведе на 13-14 декември и пазарът очаква по-умерено увеличение от 50 базисни точки.

Управителят на Федералния резерв на Сент Луис Джеймс Балард каза по-рано, че централната банка на САЩ ще трябва да поддържа основния си лихвен процент над 5% през 2023 г. и част от 2024 година. В същото време той отбеляза, че няма голяма разлика между повишаване на лихвата с 50 или със 75 базисни пункта точки, но оставя подобни "тактически" подробности на усмотрението на ръководителя на Фед.