Щатският долар поевтинява по отношение на еврото, йената и лирата стерлинг при валутната търговия в понеделник сутринта.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), днес губи 0,26%, а по-широкият индекс на долара WSJ - 0,08%.

Към 10:15часа българско време общата европейска валута поскъпва с 0,74 % и се търгува по $1,0138 за едно евро, в сравнение с $1,0088 за евро при затварянето на предишната сесия.

Американската валута спадна по отношение на японската до 138,18 йени за един долара срещу 138,53 йени за долар след търговията в петък.

Стойността на британската лира стерлинг днес сутринта се вдигнас 0,51% до $1,1926 за един паунд от $1,1868 за паунд в края на предходнхта сесия.

Миналата седмица еврото падна под паритета спрямо долара за първи път от 2002 г. насам и въпреки че оттогава се повиши леко, експертите очакват, че укрепването на щатската валута ще продължи.

Страховете от глобална рецесия и нарастващите проблеми в Европа в резултат на намаляването на доставките на газ от Русия тласкат еврото надолу, отбелязва The Wall Street Journal.

Миналия петък еврото загуби почти 1% спрямо долара. Допълнителен негативен фактор за европейската валута беше решението на италианския премиер Марио Драги да подаде оставка, което обаче не беше подкрепено от президента Серджо Матарела. Италианският парламент ще трябва да гласува, за да се види дали правителството на Драги има одобрението на мнозинството от депутатите.

Междувременно подкрепата за долара се осигурява от бързото затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв. Очаква се Централната банка на САЩ да повиши основния си лихвен процент с поне 75 базисни пункта след заседанието си следващата седмица.

Очаква се значителното предимство на лихвените проценти на САЩ пред Европа, както и на Япония, да укрепи допълнително долара.