Щатският долар в четвъртък сутринта поскъпва спрямо еврото, паунда и малко поевтинява по отношение на японската йена на фона на ескалацията на военната ситуация в Украйна. Европейските валути и фондовите пазари пострадаха от традиционното при кризи увеличено търсене на по-безопасни убежища като йената, долара и златото.

Към 10 часа българско време курсът на общата европейската валута спрямо долара спадна с 0,57% и едно евро се разменя на пазара срещу $1,1243 в сравнение с $1,1307 за евро в края на предишната сесия.

Цената на американската валута спрямо японската се понижи с 0,27% - до 114,61 йени за долар срещу 115,01 йени за долар при закриване на търговията в сряда.

Британската лира стерлинг в четвъртък сутринта поевтинява с 0,49% до ниво на търговия от $1,3481 за паунд.

Австралийският долар спада с 0,58% до $0,7192.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският долар, лирата стерлинг и шведската крона), нараства с 0,5%, а по-широкият доларов индекс WSJ се покачва с 0,35%.

Пазарното внимание е насочено към развитието на ситуацията в Източна Европа. Руският президент Владимир Путин, след като призна независимостта на Донецката и Луганската народни републики във вторник, реши да започне специална военна операция в четвъртък сутринта. Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви въвеждането на военно положение в цялата страна.

Търговците също следят за възможни сигнали от ЕЦБ относно перспективите на паричната политика на еврозоната, тъй като инфлационният натиск продължава да расте. Въпреки това се увеличават залозите, че Европейската централна банка ще заеме по-предпазлива позиция поради рисковете, породени от развитието на украинската криза.

Пазарът все още очаква покачване на лихвите с 10 процентни пункта на срещата на ЕЦБ през юли, но прогнозите за ново увеличение с 50 п.п.в края на тази година започнаха да отслабват, пише Trading Economics.