По време на валутната борсова сесия в понедлник сутринта доларът се обезценява спрямо еврото и лирата стерлинг и леко се засилва по отношение на японската йена.

Фокусът на търговците тази седмица са данните за инфлацията в САЩ за август, които ще бъдат внимателно оценени от Федералния резерв по време на заседанието на регулатора през септември. Индикаторът ще бъде публикуван от американското министерството на труда във вторник.

Консенсусната прогноза на експерти, анкетирани от The Wall Street Journal, предполага забавяне на инфлацията в страната през август до 8% на годишна база от 8,5% през юли.

Експертите обаче смятат за малко вероятно дори в случай на отслабване на инфлацията Фед да откаже ново повишение на лихвите със 75 базисни пункта през септември, отбелязва Bloomberg. Миналата седмица управителят на Централната банка на САЩ Джеръм Пауъл потвърди готовността на Фед да "действа решително", за да забави ръста на потребителските цени в САЩ.

А по-високата от очакваната инфлация в Съединените щати отново ще тласне долара нагоре, казват икономисти.

Към 10:15 часа българско време общата европейска валута поскъпва с 1,17% и едно евро се разменя на пазара срещу 1,0162 долара в сравнение с 1,0042 долара при затварянето на сесията в петък.

Еврото беше подкрепено от "ястребови" изявления на ръководителя на Bundesbank Йоахим Нагел, направени в неделя в интервю за радиостанция Deutschlandfunk. Според Нагел Европейската централна банка ще трябва да продължи да повишава основните лихвени проценти, ако възходящата тенденция на потребителските цени продължи.

Миналата седмица ЕЦБ повиши и трите основни лихвени проценти със 75 б.п. и заяви, че възнамерява да продължи да ги увеличава в следващите няколко заседания.

"Този ​​ход беше ясен сигнал и ако моделът на инфлацията не се промени, ще са необходими допълнителни ясни стъпки", каза Нагел. Според него инфлацията в еврозоната може да се покачи над 10% през декември и да започне да се забавя през 2023 г., но ще остане "на твърде високо ниво - над 6%".

Цената на американската валута спрямо японската днес сутринта възлиза на 142,92 йени спрямо 142,47 йени за долар при затварянето на търговията в петък.

Британската лира стерлинг в същото време струва на пазара 1,1672 долара спрямо 1,1589 долара в края на предишната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлини и шведска крона), в понедлник сутринта губи 0,26%, а по-широкият доларов индекс WSJ - 0,08%.