Еврото, паундът и японската йена поевтиняват спрямо щатския долар привалутната търговия в четвврътк сутринта след публикуването на резултатите от юнската среща на Федералния резерв на САЩ.

Фед повиши лихвите по федералните фондове със 75 базисни пункта наведнъж след двудневното заседине, което приключи в сряда. Последният път, когато американският регулатор повиши лихвата по този начин, беше през 1994 г. Сега диапазонът на лихвите е 1,5-1,75% годишно.

В същото време шефът на Фед Джеръм Пауъл не изключи възможността лихвите да се вдигнат с още 75 б.п.. на следващото заседание през юли. "Разбира се, днешното увеличение на лихвите със 75 базисни точки е необичайно рязко и не мисля, че темпът на увеличение ще стане нещо обичайно," каза на пресконференция Пауъл. "Въпреки това, въз основа на текущите съображения, увеличението с 50 или 75 базисни пункта на срещата през юли изглежда най-вероятно. "

Участниците на пазара също очакват резултатите от заседанието на Японската централна банка, които ще бъдат публикувани в петък сутринта. Сред анализатори и експерти на валутния пазар все по-чести са призивите към японския регулатор да повиши целевата доходност по десетгодишните държавни облигации до 0,5%, твърдят икономисти от ING. Според тях подобен ход може да доведе до краткосрочно укрепване на йената.

На този фон курсът на общата европейска валута спрямо долара към 10 часа българско време се понижи с 0,44% и възлезе на $1,0412 за едно евро в сравнение с $1,0444 за евро при затварянето на пазара в сряда.

Американската валута поскъпва по отношение на японската с 0,29% - до 134,47 йени за долар срещу 133,84 йени в края на търговията предния ден.

Стойността на британската лира стерлинг спрямо долара падна с 048% - до $1,2109 за паунд от $1,2180 за паунд в края на вчерашната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона), е надолу с 0,11% при днешната сутрешна търговия. По-широкият индикатор WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 валути, добавя 0,23%.